Házi lángos

2014.08.03 16:18

Nagyon-nagyon régen egy kft-nél dolgoztam, ahol az volt a szokás, hogy a lányok-asszonyok a legjobb családi receptjeiket megosztották egymással. Ez a lángosrecept is akkor került hozzám (én még akkor 17  éves voltam), és minden kapott gyöngyszemet féltve őrzök azóta is. Egyik nap a kezembe került a gyűjtemény, és megláttam ezt a lángosreceptet, elkészítettem és rájöttem, hogy érdemes volt közel húsz évig őrizgetnem, nagyon finom, puha és egyszerű. Köszönet érte, bárkitől is kaptam, anno. Ez volt az:

2,5 dkg friss élesztő

3,5 dl langyos víz

50 dkg liszt

3 teáskanál só

0,5 dl olaj

Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe, elkeverjük, de nem kell megvárni, amíg felfut. A lisztet és a sót elkverjük, beleöntjük az élesztős vizet, és elkezdjük a dagasztást. Mikor már majdnem készen van, akkor beleöntjük az olajat és azzal együtt is jól kidagasztjuk. Ha készen vagyunk félretesszük 25-30 percre pihenni. Ha pihent, akkor olajos kézzel tíz egyforma darabot szakítunk ki belőle, amiből lapos "kistányérokat" húzogatunk. Ezeket bő, forró olajban kisütjük. Sülés közben pedig egy kanállal locsolgatjuk a lángosunk tetejét a forró olajjal (sokszor egymás után), mert attól lesz szép hólyagos. Papírtörlőn csepegtessük. Ízlés szerint tálaljuk. (fokhagyma, tejföl, sajt)