Itt a fügeszezon

2014.07.28 16:12

Kertünkben van egy hatalmas fügebokor. Készítettem már a gyümölcséből isteni fügebort, lekvárt, befőttet, de a legnagyobb elismerést ez a fügés lepény kapta:

Recept: 

Az eredeti receptet fogom leírni (én ennek a kétszereséből sütöttem a lepényt, egy 28x36 cm-es tepsiben)

12 dkg zsemlemorzsa

1 kávéskanál sütőpor

1 csipet só

6 tojás

10 dkg puha vaj

20 dkg cukor (nálunk ugye méz, vagy fruktóz, ezekből a fele is elég)

1 citrom reszelt héja (ezt én kihagytam)

1 kávéskanál vaníliapaszta (ezt is)

gyümölcs

egy púpos evőkanál liszt (ezt is kihagytam, mert ez eredetileg meggyes lepényről szól, a liszt pedig ahhoz kell, hogy ha belehempergetjük a meggyszemeket, akkor azok nem süllyednek le a tészta aljára, de a fügénél ez nem volt probléma :)

2 evőkanál barnacukor (nálunk ez fruktóz volt)

1 kávéskanál őrölt fahéj

A zsemlemorzsát, a sütőport és a sót (ezt legközelebb kihagyom, mivel a zsemlemorzsa már így is kellően sós volt, nem kell bele több, szerintem)

összekeverem. A tojást ketté kellet volna választani, a fehéréből habot verni, de ha elég sokáig verjük a tojásokat robotgéppel, akkor nincs szükség a szétválasztásra, kellőképpen fel fog habosodni így is a fehérje. Szóval aki nem bízik ebben, az válassza ketté a tojásokat, a fehérjéből pedig verjen habot. 

A vajat, cukrot, a citrom héját és a vaníliát összekeverjük, majd a sárgákhoz adjuk (nálam a tojáshoz adjuk), hozzáadjuk a zsemlemorzsát, végül aki külön verte fel a habot, az óvatosan (először egyharmadát belekeverjük, minden finomkodás nélkül, ekkor felhígul annyira, hogy a mardék kétharmadot szépen óvatosan, a hab összetörése nélkül bele tudjuk forgatni) belekeverjük.

Beletesszük a kivajazott tepsibe, belenyomkodjuk a fügéket (illetve a lisztbe forgatott meggyszemeket, cseresznyéket stb.) és 180 fokos előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Jó étvágyat! :)

A receptet a Stahl Magazin 2010. nyári számában találtam.