Beledobálós, vödrös savanyúság

2013.10.21 11:06

20-25 literes edényre van szükségünk, aminek jól zárható teteje van.

Hozzávalók:

- 10 l víz

- 3,5 l 10%-os ecet

- 1 cs egész bors

- 1 cs mustármag

- 45 dkg só (nem jódozott, sima asztali)

- 2 kg cukor

- 15-20 db babérlevél

- 6,5 dkg borkénpor

Az egészet összekeverjük  és 1 napig állni hagyjuk. Beleborítjuk a jól zárható edényünkbe és belepakoljuk a savanyítandókat. Folyamatosan lehet rakni, mikor minek van szezonja. Egyedül a zöld paradicsomot nem ajánlom, mert az megpuhul és szétmálik a lében. Egyébként jöhet minden, ami szokásos. Ha esetleg csípős almapaprikát teszünk bele, arra számítsunk, hogy a többi hozzávaló is átveszi a csípősséget.

Az elkészített lé nálam 2-3 évig szokta bírni, attól függ mit teszünk bele. Pl. tettem el hatalmas tv paprikát reszelt káposztával töltve, és sajnos nem mindegyik paprika bírta a levet és szétmállott. Ilyenkor már nem tiszta átlátszó lesz a lé, hanem elkezdt opálosodni. Na, akkor érdemes cserélni.


Készíts ingyenes honlapot Webnode