Sütünk, főzünk

Mindennapi kenyerünk

2013.10.18 20:28

Fehér tönkölylisztből készül cipó

Az eredeti receptet Kalmár gabonatermesztő úrtól kaptam, mivel tőle szoktunk tönkölyliszteket venni. Azután már én is kicsit variáltam rajta, de az ő eredeti receptjét meg nem találom, úgyhogy álljon itt az enyém:

1 kg liszt (általában teljeskiőrlésű tönkölylisztet használok)

kb. 7 dl víz (ennek egy része lehet tej, úgy kicsit "kalácsosabb" íze lesz a kenyérnek.

3/4 kocka élesztő (szárítottból kb. 14 g) ezt elég nehéz megmondani, mert sokmindentől függ: liszt minősége, hőmérséklet, az alapanyagok hőmérséklete stb., ki kell tapasztalni. Nekem a háromnegyed kocka körüli mennyiség általában elegendő. Mikor mekkorát török :)

1 evőkanál só

2-3 evőkanál olívaolaj, dióolaj, mogyoróolaj, mangalica zsír, tökmagolaj vagy esetleg vaj. (margarint semmiképpen nem használok, olvastam ugyanis, hogy néhány hidrogén-atom a különbség ahhoz, hogy az összetétele szerint műanyagnak számítson.

pici méz, vagy nyírfacukor

én szoktam bele néhány tekerésnyi borsot is őrölni.

Szóval, fogom a lisztet, beleöntöm a kelesztőteknőmbe. A közepébe mélyedést csinálok, abba öntök a 7 dl vízből (ami jó, ha langyos) egy keveset, mondjuk 1,5 dl-t. Ebbe belemorzsolom az élesztőt, és belefolyatom a mézet. A lisztből ráhintek egy keveset, majd letakarom és várom, hogy az élesztő megtegye a dolgát. Akkor beleöntöm az olajat, sót, borsot és a vizet (először úgy, hogy kb. 1 dl maradjon, hátha nincs is rá szükség) és elkezdem a dagasztást. Közben meglátom, hogy kell-e bele még az az 1 dl víz, vagy nem.

A dagasztásnak akkor van vége, ha a kenyértészta az edény oldalától is és a kezemtől is szépen elválik. (magyarul, már nem ragad hozzá)

Ekkor letakarom, kelesztem kb. 2 órát, utána átgyúrom, megformázom, a tetejét megkenem vízzel. Itt lehet rá magokat szórni: szotyola, len, szezám stb.) Vagy egy darab tésztát félretéve ilyen kacskaringókat gyártani, mint a képen. Esetleg csak simán beírdalni, nem túl mélyen.

Ekkor még egyszer kelesztem kb. 15-20 percet, addig bekapcsolom a sütőt 180 fokra. (sima gázűzhely, nem légkeveréses)

Vajjal kikent tepsiben szoktam sütni, de sokaktól hallottam, jénai edénybe teszik. Így a formája teljesen olyan lesz, mint egy cipónak. Szép magas is. Itt a jénait először a sütőben fel kell forrósítani, különben nem jön ki belőle a kész kenyér.

Én szoktam kerekre is és hosszúkásra is nyújtani, mikor mihez van kedvem. Sőt ebből a tésztából szoktam zsemlét, kiflit is sütni.

Nagyjából 55-60 perc alatt szépen megsül. Szoktak az alsó rácsra vízzel telt edényt rakni, hogy a kenyér párában süljön, én még nem próbáltam. Illetve, ha nagyon pirulna valakinek - velem ez még nem fordult elő - akkor alufóliával le lehet takarni.

Úgy ellenőrizhetjük, hogy biztosan megsült-e, hogy ha az alját kopogtatjuk, olyan kongó hangot ad. (ez persze először nem támpont, de sokadjára észre lehet venni a különbséget)

Ha megsült, akkor hideg vízzel le kell spriccelni, attól lesz szép cserepes a teteje. Nekem ez nem mindig sikerül.

Fontos, hogy rácson hűtsük ki, hogy ropogós maradjon az alja is, különben a párától megnedvesedik.

Szülinapi formatorták gyerekeknek

2013.10.18 20:18

Mikor közeledett Nimród 1. születésnapja, gondoltam meglepem egy formatortával. Sokat szörföztem az interneten, végül egy katica torta mellett döntöttem. Azt tudtam, hogy nem marcipánnal fogom bevonni, hiszen mandulám akkor még (már) nem volt, a bolti marcipán pedig méregdrága. Így találtam a "viasz" receptre Lenke-torta oldalon. De ugye fogalmam sem volt, hogy hogyan fog működni, ezért gondoltam tartunk egy főpróbát. Tényleg szuper borítani is és amint látjátok virágokat is szépen lehet belőle formázni. Íme, ez kerekedett belőle:

 

Azt azért elmondom, hogy nem rózsaszínű tortát terveztem, hanem pirosat. Itt tanultam meg, hogy folyékony ételfestéktől nem lesz piros a torta, úgy hogy még formázható is legyen. Ezért kell gél állagú festéket használni. Nekem a Wilton festékek jöttek be. (egyébként lehet kapni természetes összetevőjű ételfestéket is, a fekete színűek azok olyanok, egyenlőre többfélét nem kaptam)

 

A premier így sikerült: (persze két torta, mivel két ünnepeltünk van: Olivér 13. és Nimród 1. születésnapjára készültek)

 

A torta alapötletét szintén a Lenke-torta oldalon találtam, de én úgy készítettem, hogy megsütöttem a piskótát sima tepsiben, utána kerestem egy mély, kerek jénai tálat, és ebbe rétegeztem nyomkodtam bele a piskóta-krém sorokat. Ezt tettem a hűtőbe 2-3 órára. A teteje nem lett elég íves, mivel a jénai tál alja egyenes, ezért utólag felkerekítettem piskótadarabok és krém egyvelegével.

A katica feje ugyanígy készült, csak kicsiben. A krém pedig túrós-mascarpone krém volt, egy kis tejszínnel lazítva, zselatin fix-szel fixálva.

 

Nagyon izgultam a végeredményt illetően, de azt hiszem, hogy 1. formatortának nem is olyan rossz...

 

Olivér 13. szülinapi tortája pedig gesztenye-krémmel töltött torta volt. Kapcsos tortaformában megsütöttem, 3 részre vágtam, telepakoltam tejszínhabbal lazított gesztenyekrémmel és szitnén viasszal vontam be.

 

 

 

 

 

 

Ninjago, mi más... Kevének sütöttem ezt a tortát a 7. születésnapjára. A tortát kép alapján készítettem el. A jól faragható piskóta receptjét az internetről szedtem le. (nagyon sok van fent, lehet válogatni). A bevonat pedig ismét viasz, mármint tortaviasz. A Lenke-torta oldalán találtam, tényleg remek vele dolgozni, borítani és virágok készítésére is alkalmas.

v-

Ez legkisebbünk 2. születésnapi tortája volt. Thomas-torta. Igen, tudom, hogy Thomason az egyes szám szerepel, de mivel Nimród két éves lett, gondoltam, akkor legyen kettes a torta oldalán is.

Kész lettem vele, mire megjöttek az iskolások. Először Keve ért haza, és nagyon tetszett neki, mosolyogva nézte, majd egyszer csak ráfagyott az arcára a mosoly, és halálraváltan közölte: Anya, nem jó a szám, a Thomason 1-es van...

Utána ugyanez megismétlődött Olivérrel is. :))

A tortát szintén Lenke-torta oldalán oldalon találtam, remek fázisfotókkal. Borítani ezt is viasszal borítottam.

 

Ez Olivér 14. születésnapi tortája. Mivel a két srác születésnapja között hat nap különbség (na meg majd' 12 év :)) ezért a családnak egyszerre szoktunk születésnapi bulit szervezni. De a két torta akkor is jár...

Ezt saját kútfőből találtam ki, mert nem igazán találtam olyat, ami tetszett volna. Az idézet pedig az, amit már számtalanszor idéztem neki, nagyon szeretem, olyan érzést kelt, mintha mindenre képes lennék...

Az írás nem lett a legszebb, ecsettel és piros Wilton ételfestékkel készült.

 

 

 

Nagyon boldog születésnapot fiúk!!! Legyetek nagyon boldogok!!!

 

Tételek: 21 - 22 ból 22
<< 1 | 2 | 3

Készíts ingyenes honlapot Webnode